Er zijn veel verschillende soorten schouderklachten, een veel voorkomende schouderklacht is het impingement syndroom. Met impingement wordt inklemming bedoeld, het gaat hierbij om een inklemming in de schouder in de ruimte tussen het schouderdak (acromion) en de schouderkop (caput humeri). Deze ruimte wordt de subacromiale ruimte genoemd. Een impingement syndroom wordt daarom ook wel eens subacromiaal impingement genoemd. In de subacromiale ruimte bevinden zich verschillende structuren, zoals de pezen van de stabiliserende spieren van de schouder (rotatorcuff musculatuur) en een slijmbeurs. Door verschillende oorzaken kunnen deze structuren geïrriteerd of overbelast raken en zorgen voor bewegings- en pijnklachten van de schouder.
Je kan spreken van een primair en secundair impingement. Bij een primair impingement is er sprake van een structurele vernauwing van de subacromiale ruimte (de ruimte tussen het schouderdak en de schouderkop), bijvoorbeeld door zwelling van de pezen en/of de slijmbeurs die zich in deze ruimte bevinden. Aan een secundair impingement kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen en ook verschillende oorzaken gezamenlijk voorkomen. Dit is bijvoorbeeld een instabiliteit van de schouder, een verminderde beweeglijkheid van de schouder en/of een incorrecte houding. Echter, in de praktijk is dit onderscheid tussen primair en secundair impingement niet altijd gemakkelijk om te maken of komt er een combinatie van beide voor.
Verder zie je een verhoogd risico op het ontwikkelen van een schouderimpingement bij mensen die veel boven schouderniveau werken of veel herhaaldelijke bewegingen moeten maken.
Bij een schouderimpingement syndroom kunnen de volgende klachten en symptomen aanwezig zijn:
De klachten kunnen alleen na belasting aanwezig zijn, maar kunnen ook (in mindere mate) continu aanwezig zijn.
Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van de klacht goed in kaart te brengen. Door middel van verschillende bewegingsonderzoeken en specifieke testen en vragenlijsten brengt de fysiotherapeut de klachten in kaart. Afhankelijk van de oorzaak wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarbij er verschillende behandelmethodes beschikbaar zijn. Voorbeelden van behandelmethodes zijn: uitleg en advies met betrekking tot de klacht en afstemmen belasting/belastbaarheid, oefentherapie, medical taping, shockwave therapie, houdingstherapie en/of manuele therapie.
Heb je last van lichamelijke klachten of heb je behoefte aan het advies van een fysiotherapeut? Plan direct een online afspraak in.